"PFO veroorzaakte mede mijn duikongeval. Dertig procent van alle mensen heeft het"

Dit bericht is geplaatst op 17 januari 2018
"PFO veroorzaakte mede mijn duikongeval. Dertig procent van alle mensen heeft het"

PFO (Patent Foramen Ovale) is een aangeboren opening in het tussenschot van de hartboezems. Dertig procent van alle mensen heeft het, zonder het te weten en zonder noemenswaardige klachten. Duikers moeten weliswaar voorzichtig zijn. PFO kan de kans op een duikongeval dramatisch vergroten. De Beligische militair en actief sportduiker, Kristof Verhoeven, ondervond het en vroeg ons zijn ervaring te delen. 

Duiken met beperkingen

"Ik wist ook niet dat ik PFO heb," aldus Kristof. "Dat is na mijn duikongeval vastgesteld. Door deze aandoening sla ik tijdens het duiken meer stikstof op dan andere duikers die dit niet hebben. Ik heb na het ongeval drie maanden niet gedoken. Nu heb ik toestemming het duiken te hervatten, hetzij met beperkingen. Zo mag ik enkel nog duiken met Nitrox 32% of hoger maar met de instellingen van lucht en de dieptebeperkingen van Nitox. Verder moet ik ver van de nultijden blijven en de diepten van meer dan 20 meter niet meer zoveel opzoeken.

Andere levensstijl

Na het duikongeval is Kristof bewuster gaan duiken. "Want," zegt hij, "dit duikongeval heeft niet alleen met mijn PFO te maken maar ook met mijn levensstijl. Oververmoeid gaan duiken, koffie (vochtafdrijver) drinken voor een duik, roken voor en na een duik, te bourgondisch leven, het zijn allemaal zaken waar ik nu anders mee omga. Inmiddels duik ik alweer een jaar probleemloos. Maar ik duik veel conservatiever dan voorheen en ik let op mijn levensstijl. Ik zal altijd een duik weigeren als ik me vermoeid voel of niet lekker in mijn vel zit. Verder heb ik nu altijd een zuurstofset en EHBO-koffer bij me." 

Oververmoeidheid en slaapgebrek 

Op vrijdag 17 maart 2017 is Kristof Verhoeven onderweg naar huis na een intensieve training bij zijn legereenheid. Zijn telefoon gaat over. Het is zijn duikbuddy, Tom. "Hey maat, gaan we zondag duiken?“ "Natuurlijk," zegt hij, "na twee weken training kan ik een ontspannende duik goed gebruiken. We bellen elkaar zaterdag om verder af te spreken." Die avond gaat hij erg laat naar bed, maar hij kan de slaap niet vatten. De inspanningen van de training zitten nog in zijn lijf. Om 5:00 uur 's ochtends is hij klaar wakker. Hij besluit op te staan. Die dag werkt hij in zijn tuin en maakt plannen voor de duik van zondag.

Het duikongeval

Na een gezellige zaterdagavond met de familie en wederom een zeer slechte nachtrust is Kristof zondagmorgen klaar voor zijn duik. "Het was erg koud die dag," vertelt hij, "en wachtend op mijn buddy dronk in een paar warme koppen koffie. Na een koude duik praten we wat na en vangen we de terugtocht aan. Ik sta op en voel me wat licht in de benen. Geen probleem dacht ik. Ik rijd met de auto de parking af en voel dat ik het gevoel in mijn benen aan het verliezen ben. Tegelijkertijd ontstaat een stekende pijn in mijn wervelkolom. Ik beslis te stoppen en vertel wat de klachten zijn. Tom trekt al snel dezelfde conclusie als ik, een decompressieziekte. We brengen DAN op de hoogte en besluiten naar het dichtst bijzijnde hospitaal te rijden. Mijn vrouw neemt het stuur over."

DAN en decompressiekamer 

In het UZ in Leuven wordt bloed afgenomen en worden er controles uitgevoerd. Kristof: "Dan word ik naar het ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek getransporteerd, waar ik vier uur in de decompressiekamer doorbreng. De klachten verdwijnen en ik krijg bij hoge uitzondering toestemming om naar huis te gaan. De volgende morgen is het weer mis. Ik moet terug naar het ziekenhuis om nog zes dagen lang anderhalf uur in de decompressiekamer te verblijven. Uiteindelijk herstel ik en mag ik naar huis. Ik ben een nare ervaring rijker, maar ik heb een aantal belangrijke lessen geleerd die ik niet meer zal vergeten."

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht