Oostvoornse Meer in nood. Waterschap... doe iets!

Dit bericht is geplaatst op 18 november 2017
Oostvoornse Meer in nood. Waterschap... doe iets!

Niemand weet precies wat er met het Oostvoornse Meer gebeurt. Wat doe je dan als je er elke week duikt en geconfronteerd wordt met de stank en de algen? Je neemt zelf een monster en stuurt een mailtje naar het Waterschap. De briefschrijver wil anoniem blijven. De mailwisseling tussen hem en het Waterschap is openbaar. Hoe veilig is het Oostvoornse Meer voor duikers? En... hoe krijgen we het water weer gezond?   

Duiken in het Oostvoornse Meer

Beste heren

"Doe iets....! Want ik vraag me oprecht af of ik nog wel kan duiken in het Oostvoornse Meer? Ik kom in het meer drie lagen tegen: Roodachtig, witachtig en een normale kleur. Verder is de bodem gitzwart. Dit alles wijst volgens mij op een bijzonder slechte waterkwaliteit. Wie voert bij het Waterschap de bemonstering van het Oostvoornse meer uit en waar worden deze monsters genomen? Ik heb zelf op 28 meter diepte een monster genomen. Het rook naar zwavel, ik kon het door mijn pak heen ruiken. Kan dit alles geen kwaad voor mijn gezondheid? Er staat overal dat het Oostvoornse meer een goede zwemplek is met een goede zwemwaterkwaliteit, maar hoe kunnen we dit geloven? Ik wacht uw reactie af."   

Met Vriendelijke Groet
Dhr x

Status Oostvoornse Meer

Geachte heer x

"Onderzoek in 2015 naar de bentische blauwalgen (met behulp van duikproeven) heeft laten zien dat de diepere bodem (daar waar er geen waterplanten meer groeien) inderdaad de kleuren kent die u omschrijft. Veelal worden deze kleurschakeringen veroorzaakt door op de bodem levende bacteriën. Ook de purper-zwavel-bacterie komt voor in de bodem van het Oostvoornse meer. Deze bacterie kan onder zuurstofloze omstandigheden uit zwavelverbindingen het gas diwaterstofsulfide (H2Sá) aanmaken. Dit is een gas dat naar rotte eieren stinkt en giftig is bij inademing. Wij zijn bekend met dit fenomeen dat bij ons weten tot nu toe alleen gesignaleerd is langs de zwemplek-waterlijn van het Oostvoornse meer en niet onder water en op grote(re) dieptes. Al met al speelt er qua waterkwaliteit een hoop in en om het brakke Oostvoornse meer. Dit heeft te maken met een natuurlijk proces dat zich in het meer afspeelt en waar helaas niet op in te grijpen valt. Wij hopen u voldoende geinformeerd te hebben."

Met Vriendelijke Groet
Adviseur © Monitoring en Trendanalyse | waterschap Hollandse Delta Handelsweg 100 | Postbus 4103 , 2980 GC Ridderkerk t 088 974 37 14 | i www.wshd.nl   

Gevaren Oostvoornse Meer

Beste heren

"Wat ik nog weten wil is of het schadelijk is voor de gezondheid. Het flesjes met het monsterwater dat ik heb genomen, stinkt enorm."

Met vriendelijke
Dhr. x 

Beste heer x

"Zoals eerder al aangegeven is het pure gas diwaterstofsulfide (H2S) schadelijk voor de gezondheid. Over de vraag of de concentraties in de lucht rondom het Oostvoornse Meer dusdanig hoog zijn dat ook daar een verhoogd gezondheidsrisico bestaat, doen wij geen uitspraken. Wij weten niet wat de concentraties van het gas in de lucht zijn. Als Waterschap doen wij hier ook geen onderzoek naar. Als u hierover geadviseerd wilt worden, adviseren wij u contact op te nemen met de GGD of met het IVM (Instituut voor Milieuvraagstukken)."

Met Vriendelijke Groet
Adviseur © Monitoring en Trendanalyse | waterschap Hollandse Delta Handelsweg 100 | Postbus 4103 , 2980 GC Ridderkerk t 088 974 37 14 | i www.wshd.nl

Waterkwaliteit Oostvoornse Meer

Beste heren

"Waar wordt dan precies onderzoek naar gedaan en wanneer wordt er feitelijk een negatief zwemadvies afgegeven?"

Met vriendelijke
Dhr. x

Waterkwaliteit Oostvoornse Meer

Beste heer x

"Het waterschap Hollandse Delta monitort de waterkwaliteit van het Oostvoornse Meer met verschillende doelen. 1. De algemene waterkwaliteit en de zwemwaterkwaliteit 2. De zouthuishouding van het meer. Wij doen jaarlijks gedurende het zwemseizoen wettelijk verplichte metingen in het, door de provincie aangewezen, zwemwater in ons beheergebied. Het zwemseizoen loopt van 1 mei t/m 30 september. In deze periode monitoren wij om de 14 dagen de zwemwaterkwaliteit. De hoeveelheid aan ziekteverwekkende bacteriën en de blauwalgen (zowel planktonisch als bentisch) wordt dan in beeld gebracht.

In het Oostvoornse meer steekt sinds enkele jaren een groep van blauwalgen de kop op die voorheen (voor 2015) niet of nauwelijks werd gesignaleerd. Dit zijn bentische blauwalgen die in donkergroene/donkerbruine matvorm op de relatief ondiepe bodem groeien en ook over waterplanten heen groeien. Zodra onder meer deze bentische blauwalgen voorkomen in het meer, wordt onmiddellijk een advies uitgebracht ter bescherming van de badgasten. Een afgekondigde maatregel kan bestaan uit een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod. Zodra een maatregel wordt afgekondigd, wordt de informatie op het informatiebord, in de zwemwater app en op de website, www.zwemwater.nl, aangepast. 

Doordat er in de afgelopen 4 zwemseizoenen één of meerdere maatregelen zijn afgekondigd vanwege het voorkomen van (bentische) blauwlagen is de zwemplek bestempeld als blauwalggevoelig. Gedurende 136 dagen (89% van de tijd van het gehele zwemseizoen) is er voor deze zwemplek een maatregel (waarschuwing, advies of verbod) afgekondigd. Er werd voornamelijk bentisch materiaal aangetroffen op afstervende waterplanten langs de vloedlijn van de zwemzone. Als gevolg van het aantreffen van deze potentieel toxische soorten is er gedurende 19 dagen een ‘waarschuwing’ van kracht geweest en gedurende 117 dagen een ‘negatief zwemadvies’.

Doordat vrijwilligers zeer regelmatig de met bentisch materiaal begroeide waterplanten, langs de vloedlijn hebben weggeharkt, zijn er in tegenstelling tot de noordzijde minder maatregelen afgekondigd. Als gevolg van het aantreffen van deze potentieel toxische soorten is er gedurende 14 dagen een ‘waarschuwing’ van kracht geweest en gedurende 64 dagen een ‘negatief zwemadvies’. Verder is er nog de fecaal bacteriologische zwemwaterkwaliteit. Deze is volgens de Europese zwemwaterrichtlijn (periode 2014 t/m 2017) uitstekend. Dit houdt in dat er geen signalen zijn van uitwerpselen in het water die een onverantwoord verhoogd gezondheidsrisico voor de badgasten teweeg zouden brengen.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht