Weleens gezien na je duik in de Grevelingen?

Dit bericht is geplaatst op 16 oktober 2017
Weleens gezien na je duik in de Grevelingen?

Elk jaar komen de berichten voorbij, zo ook dit jaar. Flamingo's in de Grevelingen. Het levert fantastische beelden op die doen denken aan een duik op Bonaire bij duikstekken zoals Salt City of de Salt Pier. Maar heb jij ze ooit echt gezien voor of na je duik in de Grevelingen? De kolonie strijkt meestal niet ver van enkele bekende duikstekken neer. Deze schitterende beelden zijn in september 2017 gemaakt door Rita Swierstra. Bekijk de Film:   

Duiken in de Grevelingen

De Flamingo's bivakkeren hier in kolonies van veertig tot zestig dieren en zijn afkomstig uit Duitsland waar hun broedkolonie zich bevindt. Ze overwinteren hier enige tijd omdat het zoute water van de Grevelingen niet bevriest en rijk is aan voedsel. In Duitsland leven ze in zoet water. De Duitse kolonie is vermoedelijk ontstaan nadat de Flamingo's zijn weggevlogen uit gevangenschap en zich hebben weten te handhaven. Overigens worden Flamingo's onterecht als heel tropisch gezien, ze komen ook voor in het koude Andesgebergte. 

Zo kun je ze in de Grevelingen zien

Wil je de vogels zelf bekijken? Dat kan het best na een duik in bijvoorbeeld Zoetersbout, de Broezel, GoudzwaardStoofpolder of Plaat van Oude Tonge. Je moet dan een stukje doorrijden naar Battenoord in de gemeente Goeree-Overflakkee. Dit is de plek waar de kolonie vaak neerstrijkt. Vanaf de dijk heb je goede kans deze paradijselijke vogels te zien naast de jachthaven. Het levert elk jaar een kleine toeristenstroom op van vooral Nederlanders en Belgen en er worden zelfs excursies gehouden. 

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht