Eerste gekweekte roggen uitgezet in Oosterschelde

Dit bericht is geplaatst op 4 oktober 2017
Eerste gekweekte roggen uitgezet in Oosterschelde

Op 21 oktober worden de eerste gekweekte roggen uitgezet in de Oosterschelde. Vijf natuurorganisaties, onder leiding van het Wereld Natuur Fonds, kweken met dit doel sinds enige tijd roggen en haaien in het kweek- en onderzoekscentrum, Blue Linked, in Utrecht. Op 1 mei 2016 werd het eerste roggetje geboren, nu is het tijd om de eerste vrij te laten. Het projectteam bestaat uit Het Wereld Natuur Fonds, Dutch Shark society, Blue Linked, Sportvisserij Nederland en Stichting de Noordzee.

Duikstekken zoals Plompe Toren

Een aantal gekweekte roggen verblijft al in de Oesterputten in Yerseke. Hier maken ze alvast kennis met het Noordzeewater en leren ze zelf voedsel verzamelen. Het doel van dit project is evident. Met sommige haaien- en roggensoorten gaat het zo slecht dat natuurlijk herstel niet meer mogelijk is en ze een handje geholpen moeten worden. Indien het project succesvol verloopt, zullen ook haaien worden uitgezet. Nu reeds worden roggen en haaien in de Oosterschelde gezien op duikstekken zoals Plompe Toren. Zie logbericht Duikersgids. 

Roggen in de Oosterschelde

Roggen komen in bijna elke zee en oceaan voor. De meeste soorten leven op de bodem van de zee tot een diepte van soms 3000 meter. De meeste soorten leven echter aan de kust. Er zijn maar weinig soorten, zoals de reuzenmanta, die in de open zee leven. Een beperkt aantal roggen leeft in zoetwater. Ook in de Noordzee en de Oosterschelde komen roggen van nature voor. Deze rog werd gespot door een onderwatercamera van IMARES tijdens een test van hun materiaal in de Oosterschelde. Je ziet het dier aan het eind van de film ineens in beeld verschijnen. Film: Wageningen Marine Reserach. Bekijk de film: 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht