Groot oorlogswrak bij de Zeelandbrug

Dit bericht is geplaatst op 19 juni 2017
Groot oorlogswrak bij de Zeelandbrug

Vlakbij de Zeelandbrug ligt een groot oorlogswrak, waar weinig duikers vanaf weten. Toch ben je er nooit ver van verwijderd, wanneer je bij de brug duikt. Het gaat om de Generaal Ten Hove, een hospitaalschip dat zieken vervoerde tijdens de Tweede Wereld Oorlog. De Ten Hove ligt op 22 meter diepte en werd  in maart 2010 door Wrakduik Stichting De Roompot geïdentifeerd. Bekijk de film:

Duiken Zeelandbrug

Helaas ligt de Generaal Ten Hove in de vaargeul en mag je er niet op duiken. Duikers ontdekten het schip in 1985 tijdens een zoektocht naar een verdwenen dukdalf. Het wrak is 50 meter lang en ligt midscheeps geknakt op de bodem. De Ten Hove was een oude Kempenaar, die dienst deed als sleepschip en later door het Rode Kruis was ingericht als hospitaalschip. Het verging toen de Britten het op 12 oktober 1944 per ongeluk bombardeerden. De Ten Hove was op weg van Dordrecht naar Walcheren om daar gewonden op te halen. Het schip, met 26 opvarenden, zonk vlakbij de Zeelandbrug. Twee verpleegkundigen kwamen daarbij om het leven. 

Wrak brugdeel Zeelandbrug

Behalve de Ten Hove ligt bij de Zeelandbrug ook het wrak van een afgekeurd brugdeel. De Zeelandbrug bestaat uit 54 pijlers, met daartussen 52 overspanningen. Iedere overspanning is 95 meter lang. De brugdelen zijn gemaakt in Kats, waarna ze naar hun plaats gesleept werden om ter plekke als een puzzel in elkaar gezet te worden. Een van de brugdelen werd ter plaatse door de ingenieurs afgekeurd en afgezonken. Het brugdeel ligt op een diepte van ongeveer 35 meter.

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht