12 sportduikvragen aan wereldkampioen freediven Jeanine Grasmeijer

Dit bericht is geplaatst op 20 september 2016
12 sportduikvragen aan wereldkampioen freediven Jeanine Grasmeijer

27-09-2016. Wereldkampioen freediven, Jeanine Grasmeijer, werd ontdekt tijdens een freedivecursus in Thailand. Daar bleek dat ze haar adem, zonder enige oefening, vijf minuten kon inhouden. Krap anderhalf jaar later breekt ze het wereldrecord Free Immersion (-90 meter). Op 6 september 2016 verscherpt ze dat record tot -92 meter tijdens de Deep Sea Challenge op Bonaire. Met haar prestaties inspireert ze nu steeds meer scubaduikers. Twaalf sportduikvragen aan de wereldkampioen. Foto Cedric Balaguier.

Hoeveel duiken met fles heb je op je naam staan?  

"Hoeveel scubaduiken? Ik heb na het behalen van mijn PADI Open Water Brevet op Koh Tao in Thailand twee weken daar gedoken. Daarna heb ik nog één keer een nachtduik gemaakt, maar dat is mijn totale scubaduik ervaring." 

Duik je ook wel eens zoals een sportduiker zou doen, gewoon om dingen te zien?

"Jazeker, ik vind dat fantastisch. Duikstekken tot 35 meter zijn ideaal om als freediver drop-offs, wrakken of vissen te bekijken. Ik kan per duik ongeveer twee minuten onder blijven en net zo vaak onder gaan als ik wil. Mijn beste ervaring was freediven met jonge zeehonden in Mexico. Omdat je als freediver vrij kan bewegen kun je met ze racen en duikelen. Ze kwamen super dichtbij en werden onze speelmaatjes."

Freediven is een spirituele ervaring zeggen ze. Word je er echt zen van? 

"Ik ben niet echt een spiritueel persoon, maar ik word er wel heel rustig van. Met freediven gaat je hartslag nog meer omlaag dan met scubaduiken. Je probeert zo rustig en efficient mogelijk te bewegen omdat je zuinig moet zijn met je zuurstof. Je hersenen vormen een grote zuurstofverbruiker, dus je probeert ook je hoofd zo leeg mogelijk te maken. Het resultaat is dat je echt wel zen wordt. Veel freedivers doen ook aan yoga. Met yoga ben je veel bezig met het hier en nu. Dat is precies wat je met freediven ook moet doen. Dus yoga is een goede oefening. Maar, je kunt ook proberen in het hier en nu te zijn terwijl je de afwas doet, op de fiets zit of je kinderen voorleest. De bedoeling is dat je even niet bezig bent met het verleden (wat is er allemaal gebeurd) en de toekomst (wat moet je allemaal nog doen). Daarnaast is yoga een goede lichamelijk oefening. Je wordt er sterk en flexibel van."

Veel duikers denken dat je efficienter met je lucht om kan gaan als je leert freediven. Klopt dat?

"Dat klopt. Dat komt waarschijnlijk omdat freedivers een lagere hartslag en een rustiger ademhaling nastreven. Ze hebben ook een andere mentaliteit onder water (hier en nu). Daarbij zijn het veelal iets sportievere mensen (roken niet, drinken matig, eten niet veel voor het duiken), wat het zuurstofverbruik ook naar beneden haalt." 

Wat raad je sportduikers aan die willen gaan freediven? 

"Doe het. Het is een andere manier om de onderwaterwereld te beleven. Je kunt er niet slechter van worden, alleen maar beter. Zoek een freedive-instructeur die je een goed gevoel geeft en stap er zonder al te veel verwachtingen in. Een atleet hoef je niet te zijn. Ik had een jaar niet gesport toen ik mijn eerste freedivecursus deed, maar ik ging als een speer. Uiteindelijk is het altijd ontspanning en plezier."

Kan elke sportduiker dit doen of moet je eerst medisch gekeurd worden?

"Net als met een persluchtopleiding moet je eerst een medische verklaring van gezondheid invullen. Indien er afwijkingen zijn, dient een officiele medische keuring plaats te vinden. Die verschilt niet veel van de keuring voor sportduikers."

Is je normale duikpak bruikbaar?

"Ja voor de beginnersopleidingen kun je gewoon je duikpak gebruiken. Gewoon een duikschool zoeken die goede opleidingen geeft en je kunt beginnen."

Wanneer ga je een aanval doen op de 100 meter?

"Ik heb nog geen tijd en plaats in gedachte, maar ik ga er de komende jaren langzaam naar toe werken. Om over de 100 meter te gaan moet je veel dingen optimaliseren. Vooral het lichamelijke aspect gaat nu belangrijk worden. Je moet je conditie en je spierkracht opbouwen. Dat betekent dus dat ik de gym in moet."

Waar train je als je in Nederland duikt?

"Ik train voornamelijk in zwembaden. Buitenwater is leuk voor de lol. Ik heb een paar keer in De Beldert gedoken, maar voor een echte serieuze training is het Nederlandse water niet warm en diep genoeg. In zwembaden kan ik mijn uithoudingsvermogen, mijn CO-2 tolerantie en mijn techniek verbeteren door horizontale afstanden onder water te zwemmen (Dynamisch) en stilliggend mijn adem zo lang mogelijk in te houden (Statisch)."

Kun je met feediven decompressieziekte oplopen?

"Je kunt met freediven wel degelijk decompressieziekte oplopen. Maar dat gebeurt alleen onder uitzonderlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld als je meerdere diepe duiken (dieper dan 60 meter) op dezelfde dag maakt. Ook als je een diepe duik maakt, met een lange duiktijd, of als je veel ondiepe duiken achter elkaar maakt kun je problemen krijgen. Sommige freedivefotografen gaan op één dag honderd keer naar 25 meter. Voor al deze voorbeelden zijn gevallen van decompressieziekte bekend. Blijkbaar vindt dan toch een te hoge stikstofophoping in het lichaam plaats. Voor beginnende freedivers is dit gevaar dus niet relevant."

Wat is het belangrijkste aspect van het freediven?

"Het belangrijkste aspect van freediven is het mentale aspect. Freediven is voor tachtig procent een mentale sport en voor twintig procent een lichamelijke. Plezier hebben in het onder water zijn is het belangrijkst. Kunnen klaren zonder al te veel problemen is ook handig."

Welke banden heb je nog met de duiksport?

"Ik heb een heel goede band met Jack Vijgen van Esko Diveworld. Hij kwam in 2013, na mijn eerste wereldrecord, naar me toe en zei: 'Goh Jeanine, zou het niet leuk zijn als je een beetje ondersteuning zou krijgen bij je duiken' en sindsdien is hij mijn sponsor. Esko Diveworld heeft voor zover ik weet het grootste assortiment freedivemateriaal in de winkel en verzorgt freedive-opleidingen en trainingen in Zeist samen met BeWater. Verder ken ik veel persluchtduikers van duikstekken en events." 

Meer informatie over freediven en freedive-opleidingen kun je onder meer krijgen bij: Lucky Dive CenterEsko Diveworld en Duikcenter Scubido

Foto's: Daan Verhoeven

 

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

12 sportduikvragen aan wereldkampioen freediven Jeanine Grasmeijer 12 sportduikvragen aan wereldkampioen freediven Jeanine Grasmeijer 12 sportduikvragen aan wereldkampioen freediven Jeanine Grasmeijer 12 sportduikvragen aan wereldkampioen freediven Jeanine Grasmeijer

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht